Sidor

Det senaste från Instagram

fredag 20 januari 2012

Golv i lutad furu

För en vecka sedan kunde ni läsa om att vi bestämt oss för ekparkett, 3-stav, mattlack. Nu är vi inte lika säkra längre.
  • Ska ni ha parkettgolv så rekommenderar vi ek som är ett av de hårdare träslagen.
  • Har ni hundar?
        • Välj då matt lack så syns inte reporna så väl.
        • Välj blank lack så syns inte fotspåren så väl.
        • Välj borstad yta så syns inte reporna så väl.
        • Välj slät yta så fastnar inte smutsen i den grova ytan.
        • Välj ett laminatgolv så slipper ni repor.
  • Välj ett parkettgolv, det är mer levande än laminat och mjukare att gå på.
  • Välj ett laminatgolv, det är mindre levande än parkett och så slipper ni en enda repa. 
  • Det är skillnad på laminat och laminat. Viss laminat är hårda, kalla och plastiga. Vissa andra är riktigt riktigt bra. 
  • Välj laminat, det tål både smuts och fukt.
  • Hade ni inte haft hundar så skulle jag starkt rekommendera parkettgolv, men vill ni slippa reporna så är det tyvärr inget alternativ.
  • ...
  • ...
Ja, vi har ju fått lite synpunkter på det här med golv och de enda som kan bestämma i slutändan är ju faktiskt vi själva. Så tack för alla sömnlösa nätter ;) men nu har vi slutligen bestämt oss. För vår del blir det ett laminatgolv i lutad furu från Alloc.



Vi kommer att ha samma golv i alla torra utrymmen i huset. Då det här golvet tål fukt så kommer vi även att ha det i hallen där vi annars hade tänkt att ha klinkers. En entrématta direkt innanför dörren får det bli i vilket fall. Barn och hundar drar in väldigt mycket smuts och fin sand och det vill vi ogärna ha in i hela huset. En av fördelarna med lutat furu är att all smuts inte syns direkt. Ett för mörkt eller för ljust golv är jättefint, men minsta dammkorn kan ibland ha en tendens att träda fram på dessa golv. Nu menar jag inte att jag ska låta bli att dammsuga, men när man har 2-4 labradorer i familjen så kommer man inte ifrån att det blir hår och smuts på golven trots att det nyss är nystädat.

Idag åker vi tillbaks med alla golvprover till den lokala färgbutiken och så blir det att diskutera pris. Vi beställer ju trots allt drygt 185kvm golv. Sedan får vi ju även ta och titta igenom Allocs resterande sortiment. Man vet ju aldrig. Kanske hittar vi ett golv som tilltalar oss ännu mer ;)

4 kommentarer:

  1. Hur tycker du att Bjoorns priser står sig mot er färgahandlare?
    Vi hade bestämt oss för ett golv från Golvabia men när butiken skulle beställa så hade det utgått. Nu funderar vi på ett mörkt Kährsgolv från Bjoorn ist.

    SvaraRadera
  2. Bjoorn.se kan inte mäta sig med priset vi har fått av färgbutikerna. Som exempel tar Bjoorn.se 349kr/kvm för golvet vi bestämt oss för och Stuvbutiken i Ksd 295kr/kvm. Den mindre lokala butiken här i Årjäng tar 339kr/kvm. Det är helt klart värt att höra sig för och är det så att man ska ha större partier så brukar färgbutikerna vara villiga att ge ett bättre pris. Vi får se vad vi får för offert på våra 185 kvm.

    Vad är det för golv ni bestämt er för? Vi har ett mörkt valnötsgolv från Kährs i sovrummet. Väldigt snyggt, men rep- och stötkänsligt tyvärr. Men då har ju vi två små barn och två labradorer också...

    SvaraRadera
  3. Haahaha... ler när jag ser för och nackdelarna med de olika golvtyperna. Har nämligen precis suttit i en sådan diskussion med min sambo.. Vi blev inte klokare. Vi ska ta in pris på ett Ek Rustikt Borstat 2-stavigt först och främst. Annars är laminat från Alloc, Rökad Ek ett hett alternativ.

    SvaraRadera
  4. Hus no 38:
    Ja, du Erika. Man får många tips vill jag lova. Ibland är de riktigt bra, ibland av den lite sämre varianten. Hur som helst så ska man utgå från sina egna behov och för vår det så var det just att vi har hundar som fick avgöra vilket golv vi valde. Så här i efterhand har jag fått hört mycket positivt om Alloc vilket gläder mig. Igår var jag hos frisören som hade precis det golvet vi bestämt oss för, Lutad furuplank, och hon sade att det tålde alla väte-baserade färger även om de fått gro in sig några dagar. Bara att torka bort sedan. Dessutom så syntes inte allt hår som på många andra golv de hade erfarenhet av så det låter lovande :)

    SvaraRadera