Sidor

Det senaste från Instagram

måndag 30 januari 2012

Upphöjd tvättmaskin

Jag måste erkänna att jag är lite bortskämd. Eller mycket bortskämd rättare sagt. Med tvättstugan i huset där vi bor idag. Stor, ljus och rymlig. Tre maskiner med tvätt får man plats att hänga på tvättlinorna och därtill kan man ju använda en uppfällbar tvättställning på golvet. Ändå är det inte trångt utan man kan lätt röra sig i rummet för att hämta ved, stryka, skölja i tvätthon eller hämta mat ur frysboxen. Tvättstugan i Villa Nystuga ritade vi också rymlig, även om den inte på något vis blir så stor som den vi har idag.

Torktumlare har vi inte idag och även om det inte är något jag känner ett behov av så har vi tänkt att ha en i nya huset. En av anledningarna är just storleken på tvättstugan. Det kommer inte att få plats att hänga så mycket tvätt som vi är vana vid. En annan anledning är ju att torktumlare är väldigt bekvämt :)


Tvättstugans planlösning

Vi har tänkt att ha tvättmaskin och torktumlare brevid varandra istället för ovan på varandra. När man ställer maskinerna som ett torn tar de mycket liten golvyta, men däremot så blir inte arbetsställningen så bra. Det blir svårt att nå knapparna på den översta maskinen och man får böja sig lite väl mycket för att fylla på eller ta ur tvätt från den understa maskinen. Hur högt upp maskinerna ska stå är en smaksak. Många har lådor med förvaring av tvättmedel under maskinerna, men för vår del så vill vi gärna ha plats för ett par tvättvagnar att lägga smutstvätten i. Sedan blir det ju mycket lättare att tömma maskinen om man slipper att böja sig allt för mycket. Tvättvagn på gummihjul kan jag förresten starkt rekommendera. Rullar väldigt lätt, är stadig och i bra höjd. Finns bland annat hos Källs och Ahlsell.


Tvättvagn på gummihjul, en tacksam hjälpreda i tvättstugan.

Som husbyggare söker man mycket information och inspiration på Internet. Faktiskt så mycket att man undrar hur man gjorde förr. It's a house är en av mina favoritbloggar alla kategorier. Massor av inspiration, tips och idéer. Nedan ser ni en bild på just upphöjd tvättmaskin och torktumlare. Nu är det i och för sig lådor under, men ni förstår principen. Bättre arbetsställning helt enkelt. Sedan får vi se om det blir en bänkskiva eller överskåp ovan maskinerna. Jag måste skissa lite mer först innan vi bestämmer oss.


Inspirationsbild från bloggen It's a house.
Tvättmaskin och torktumlare i bra arbetshöjd.

2 kommentarer:

  1. Hade gärna haft dem lite högre men jag prioriterade bänkskiva så att man kan stå och vika tvätten någonstans.

    SvaraRadera
  2. Tänk om man hade obegränsat med utrymme Ika. Allt hade varit så mycket lättare då :) Vi får se vart vi hamnar. Det är en sak att rita på papper och en annan sak i verkligeheten.

    SvaraRadera