Sidor

Det senaste från Instagram

lördag 30 juni 2012

Stomresning, dag 5

Stomresningens femte dag. Dagen med stor D. Villa Nystuga står stadigt på plats!

Som jag nämnde igår så har arbetet med att stomresa vårt hus gått över förväntan och idag var alltså dagen då vi sade "tack och adjö" till snickarna från Villa Varm. "Tack och adjö"... Ja, om sanningen ska fram så var det faktiskt väldigt vemodigt att se deras bil lämna Nystuga och veta att den inte kommer tillbaks imorgon. Samarbetet har fungerat så otroligt bra och den här veckan har varit helt fantastisk på många sätt och vis. Först och främst så har vi ju fått vårt efterlängtade hus på plats, men tätt tätt därefter kommer den sociala biten. Allt snickrande har varvats med många skratt och härlig humor. Det är sådana här gånger som man faktiskt skulle vilja stanna tiden lite för att få ta till vara på ögonblicken. När vi for förbi hotellet här i Årjäng så stod Villa Varms bil på parkeringen. Precis som den gjort varje kväll då vi passerat, men imorgon kommer den att vara borta. Ja, vemodigt är det rätta ordet...


Medan snickarna från Villa Varm tog bort syllen intill dörrar och de fönster
som går ner till golv, byggde Jan-E landgången uppe på vinden.
  


Stomresningen är klar och besiktningsdokumentet gås igenom


Sydväst och nordöst.
Skillnaden från igår är att vindskivorna kommit på plats.
  

Här står hon. Villa Nystuga - Vårt hus på landet

Tusen tack alla ni som hjälpt oss under veckan med allt från barnpassning till snickeri- och vägarbete. Ni är guld värda!

fredag 29 juni 2012

Stomresning, dag 4

Så var fjärde dagen av stomresningen till ända och nu är taket tätt. Väldigt skönt att slippa fundera på om det blir regn eller inte och att slippa skrapa och dammsuga upp massor av vatten på plattan. Nu kan det regna bäst det vill ;)

Eller nja, det får ju gärna vara uppehåll. Allt går så mycket lättare om saker och ting inte är blöta och leriga. Ganska snart så ska huset grundmålas också och då får det mer än gärna vara uppehåll. Ett varv med grundfärg och därefter... Ja, vi vet fortfarande inte vad vi ska ha för färg på Villa Nystuga, men det lutar åt en kombination av grått och vitt. Vad tror ni?

Taket är numera vädertätt! 

Sydväst respektive nordöst

Som ni ser på bilden tagen från sydväst ovan så har takutsprånget över burspråket i köket monterats klart idag. För att skydda dörren så går taket ut en bit och det hela bärs upp av ett par pelare. Vi är jättenöjda med burspråket som bryter av den annars väldigt långa fasaden. Även invändigt ger den rymd i köket, trots att den inte är mer är 3x1,5m.

Regnig kvällsvy taget från väst

Stomresningen av vårt hus har gått fortare än planerat. Från början var det tänkt att snickarna från Villa Varm skulle vara kvar tills på måndag, men de blir färdiga redan imorgon lördag. Kul att kunna hjälpa till och att det ger resultat :)

torsdag 28 juni 2012

Stomresning, dag 3

Tredje dagen för stomresningen av Villa Nystuga och fokus har legat på taket. Board, vindpapp, ränndalar och tegelläkt är på plats på stora delar av taket. Imorgon kommer det att bli helt tätt och det ska bli skönt att slippa oron över att det ska regna in.

Ni som följer oss via Villa Nystugas sida på Facebook har sett att våra byggdagar är ganska långa. Vi drar igång runt klockan 07.00 på morgonen och avslutar runt klockan 20.30. Trots dryga 14 timmar på byggplatsen så går tiden fort. Det sägs ju att den gör det när man har roligt :)


Ränndalar, board och tegelläkt monteras på plats...


...och vindpapp för takfotsventilation lika så


Stora delar av taket blev tätt idag

I tisdags på stomresningens första dag och lika så igår under den andra dagen så såg man tydligt att saker och ting hela tiden tog form. Nu när de stora byggnadsdelarna är resta så sker mycket arbete i det dolda. Moment som man inte ser lika tydligt, men som är ack så viktiga. Eftersom vi valt att bygga med lågenergiteknik så är bland annat tätningen av stor vikt. Det plastas och tejpas i massor! Innan vi bestämde oss för Villa Varm som leverantör av vårt hus så läste vi mycket på nätet och besökte ett nyrest hus i Örebro. Alla kommentarer gällande snickarna var de samma och vi kan med glädje ansluta oss till den nöjda skaran. Villa Varms snickare är otroligt noggranna i sitt arbete! Sedan att de har ett lugn som bara norrlänningar kan ha och att deras Pitemål får oss att småskratta är bonus man får på köpet ;) Vad som avgjorde att vi valde Villa Varm i övrigt kan ni läsa om här och vad husägare som redan har ett Villa Varm-hus tycker kan ni också läsa om här på bloggen.

onsdag 27 juni 2012

Stomresning, dag 2

Livet leker just nu vill jag lova. Familjen Axelsson skiner ikapp med solen allt eftersom Villa Nystuga tar tar form. Tänk att det går så fort att resa ett hus?! Ja, det är inte klart ännu, men på god väg :)

Sol har vi alltså haft heeeela dagen idag. Ingen åskskur som igår utan härligt solsken och blå himmel. Temperaturen har legat ett par grader under 20-strecket. Ett perfekt monteringsväder med andra ord. Som det ser ut får vi samma härliga väderlek även imorgon och det tackar vi för. Förhoppningen är att få taket vädertätt innan regnet drar in under fredagseftermiddagen.

Ta gärna del av löpande uppdateringar av stomresningen på Villa Nystugas Facebooksida!

Morgonen började med montering av den bärande innerväggen

Takstolar i vinkeln med bad-, sov och vardagsrum samt tvättstuga 

Magnus fäster takstolar...

...och han hade att göra!

Montering av gavelspetsen ovan kontor och entré

Takstolar till burspråket i köket lastas upp

De återkommande fotovinklarna från sydväst respektive nordöst

Villa Nystuga i kvällssolen

Sist, men inte minst, vill vi tacka "Hasse & Putte" som lämnat bygget idag efter att alla stora tunga byggnadsblock och takstolar lyfts på plats. Tusen tusen tack för ett suveränt arbete! Nu vet ni vart vi bor om ni har vägarna förbi ;)

tisdag 26 juni 2012

Stomresning, dag 1

Stomresningen av Villa Nystuga är påbörjad och samtliga väggar restes under första dagen. Imponerande hur skickliga dessa snickare, kranförare och lastbilschaufförer är. Allt har flutit på bra, trots en och annan regnskur.

Lite halvostadigt väder är utlovat även framöver så nu är samtliga väggpartier täckta med plast i ovankant och stora delar av den öppna gavelspetsen i uterummet. Imorgon är det takstolar och fler gavelspetsar som står på tur att monteras.

Vill ni ha löpande uppdateringar av vårt husbygge så kika in på Villa Nystugas facebooksida :)


Första blocket ut var söderväggen i uterummet och därefter rummets gavel mot väst


Kranen får strääääcka ut ordentligt!


mm-precision in i minsta detalj



 

Fotovinklarna som ni är vana att se dom, men nu med husväggar på plats


Villa Nystuga börjar ta form!

måndag 25 juni 2012

Villa Nystuga har anlänt

Nu är hon här! Villa Nystuga har anlänt till Värmland :)

Strax före klockan 17.30 rullade lastbilarna fram till vägen som går ner till Nystuga. Först en kranbil med släp och därefter en lastbil med släp. Båda fullastade med delar till vårt hus. Strax därefter anlände även en skåpbil med de två snickarna från Villa Varm. Så efterlängtade!

Kranbil med släp och lastbil med släp står vackert uppradade

De sista dagarna har vi varit lite oroliga för allt regnande och visst var oron befogad. Både vägen ner och planen framför huset var rejält mjuka. Dock stötte vi på patrull innan dess. Infarten till vår nygjorda väg var för snäv så där tog sig inte kranbil med släp ner. Efter en del trixande så tog i alla fall lastbil med släp sig ner, men det krävdes en grävmaskin som breddade vägen i första kurvan.

Lastbil och släp har trixat sig ner på vägen medan kranbilen har fått kopplat
loss sitt släp. I nästa kurva breddades vägen för att få ned det släpet imorgon.

Väl nere så var nästa projekt att vända ekipaget. Ja, hade det inte kommit ca 50mm regn de två senaste dygnen så hade det inte varit några problem, men nu. Nu var bärigheten i marken borta så när bil och släp lade in backen så blev det stopp. "Överhettad koppling" säger väl en hel del om hur trögt allt gick. Släpet borrade ner sig och skjöt markduken framför sig. Den stenhåra leran blev såphal av alla vattenmängder så duken gled väldigt lätt. Det gjorde även bakhjulen på släpet. Inte en tillstymmelse till att snurra, de bara gled. Precis som framhjulen på bilen när släpet tryckte på. En traktor till hjälp och tillslut så kunde släpet dras lite i sidled.
Traktorn blev vääääääldigt liten i jämförelse och hade inte mycket att sätta
emot när släpet inte ville dit traktorn ville.

Imorgon ska spån- och gipsskivor lastas av för att lätta lite på trycket på släpets bakhjul. Uppe vid infarten till Nystuga så har ytterligare ett lass med grus lastats av ikväll och i första kurvan ett halv lass inför transport av det sista släpet som nu står uppe vid landsvägen och resterande halva lasset på planen framför huset. Fortsättning följer alltså ;)

Bilar och släp har parkerat för kvällen

Jag vill passa på att ge all heder åt chaufförerna. Enligt dom var det här högst normalt i samband med husleveranser. Endast några få gånger om året kom de fram till en byggplats där allt flöt på och det fanns bred och hållbar väg med möjlighet att vända. Vi var alltså ingen undantag, men det kändes ändå som om vi svek dom. Visst, vi kan inte styra över vädergudarna och att de vräkt ner regn på oss de senaste dygnen, men ändå. Det känns som om vi lurat dom lite när vi sagt att "Jo, men det är väg ända ner och gott om plats att vända på". Hade bara vädret varit ett annat så...

Förutom chaufförerna så lyfter vi än en gång på hatten åt Eje och Hans. Utan minsta fördröjning och tvivel så finns dom på plats för att hjälpa till och ordna fram grävmaskin respektive väggrus. Vad hade vi gjort utan er?

Vädergudarna verkar ha tänkt om de närmsta dagarna och bjuder på sol och runt 20 grader. Någon enstaka regndroppe kan falla, men inte i närheten av vad vi fått erfara de senaste dagarna. En sådan dos kommer först till helgen. Japp, då verkar det bli ordentligt med regn igen. Fortsättning följer alltså även på den här fronten.

Hur går det då för vår pool? Jo, vi har fått lyfta lite på syllen för att släppa ut vattnet och nu ikväll innan vi for hem så hade vi lyckats fått ut det mesta av vattnet. Vill chaufförerna bada hänvisas de alltså vänligt, men bestämt till sjön :)

Imorgon börjar monteringen av Villa Nystuga. Klockan 07.00 står vi beredda att ta emot order från snickare och lastbilschaufförer. Det här ska bli roligt. Riktigt riktigt roligt!!!

Villa Nystuga har lastats

I torsdags så var det dags. Villa Nystuga lastades inför sin resa från Villa Varm i Altersbruk till Nystuga i Årjäng. En helt ofattbar, men underbar känsla. Det pirrar verkligen i hela kroppen av förväntan :))


Planen är att ekipagen dyker upp sen eftermiddag idag för att arbetet med stomresningen ska kunna påbörjas imorgon, tisdag 26/6 klockan 07.00 PIP! En vecka senare beräknas stommen till Villa Nystuga stå på plats :)

För att kunna ta emot den långa lastbilen med släp så har vår väg breddats en hel del i vissa kurvor och den liknar mer eller mindre en motorväg för tillfället. Dock ska erkännas att när jag ser bilderna ovan så undrar jag hur i hela friden de ska komma ner?! Tur att det inte är jag som kör ;)

Från Altersbruk till Nystuga. Undrar vilken väg huset kommer?

Vi har bilat upp till Jokkmokk några gånger och har då valt den kortare, men krokigare vägen som E45 erbjuder. Undrar vilken väg vårt hus kommer att färdas? Skulle ni se Villa Varms bil med släp samt kranbil utefter vägarna så ta en bild och hör av er. Just nu är varje meter närmare Årjäng en meter närmare vår dröm. Drömmen om ett hus på landet!

söndag 24 juni 2012

Väderprognos leveransvecka

Imorgon anländer hon. Villa Nystuga. SOM vi är spända :)

Vädergudarna har vi dock inte riktigt på vår sida. Regn, regn och åter regn. Se bara på poolen som plötsligt uppenbarade sig på vår tomt.Visst, väggarna är täckta upptill och gjorda för att klara av regn som Villa Varm sade, men ändå. Allt går så mycket tyngre när det är blött och kladdigt. Dessutom så blir bärigheten på backen runt omkring huset inte den bästa när regnet vräker ner som det gjort idag och enligt prognos även ska göra imorgon.




Yr.no, Klart.se och SMHI visar alla ordentligt med regn imorgon, men sedan skiljer sig prognoserna åt. Håll tummarna för att vi slipper undan så mycket regn som möjligt under stomresningen som börjar på tisdag och slutar någon gång mellan lördag och måndag. Ni som har lust är hjärtligt välkomna att kika ner till Nystuga :)