Sidor

Det senaste från Instagram

onsdag 4 september 2013

Energiförbrukning - Augusti 2013

Vår elleverantör, Fortum, har en app där man bland annat kan följa energiförbrukningen månad för månad. För augusti 2013 så förbrukade Villa Nystuga 447 kWh.

Förbrukning för Villa Nystuga det senaste året

Förbrukningen som anges i bilden ovan är köpt energi från Fortum vilket inkluderar både uppvärmning och hushållsel. September - December 2012 är dock missvisande eftersom vi vid den tidpunkten fortfarande var i byggstadiet av vårt hus och då inte hade fått ordning på alla system. Uppvärmningen av huset skedde då med hjälp av kupévärmare och även om vi inte flyttade in förrän julen 2012 så förbrukades en hel del "hushållsel" av den stora byggsågen. Sedan har vi även lite osäkra siffror på vårkanten då solpanelerna normalt skulle leverera en hel del, men på grund av att de var felkopplade så var deras bidrag till varmvattnet inte alls stort

Enligt en preliminär beräkning från Fortum så ska vår energiförbrukning ligga under 8000 kWh/år. Appen däremot, kommer att visa en förbrukning över 8000 kWh/år under en löpande 12-månadersperiod fram till och med november i år. Därefter börjar vi närma oss verkligheten även i appen. 

Det kanske låter knepigt, på gränsen till nördigt, men jag kan lova er att det är med spänning som vi ser fram emot utvecklingen av Villa Nystugas förbrukning. Vi har ju redan fått svar på att det lönar sig att bygga energisnålt, men hur kan vi nå ännu längre? Hur energisnålt är FTX-aggregatet? LED-belysningen, vad drar den i verkligheten? Modern häll och ångugn, är det energislukare? Hur mycket bidrar den vattenmantlade kakelugnen? Solpaneler, är det värt investeringen? Innetemperatur vs utetemperatur? Frågorna är många och nyfikenheten stor ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar