Sidor

Det senaste från Instagram

söndag 2 mars 2014

Härliga solenergi

Plötsligt så hände det. Måndagen den 17:e februari 2014. Efter en dryg månads frånvaro så tände sig den stora gula lampan på himlen. Jag tror att det flesta av oss har saknat den rejält!

Förutom att solen i sig värmer kropp och själ och lockar fram vårkänslorna så här på vårvintern, så bidrar den till Villa Nystugas uppvärmning av tappvarmvatten och golvvärme. Trots den blygsamma temperaturen, det låga solståndet och de få timmar som solen visade sig så kunde vi glatt konstatera att den gett oss härliga 17 kWh ren solenergi.

Härligt att någon dag vågar sticka ut från mängden!

Vi får en del frågor om det här med solpaneler och att utnyttja solens strålar. Ger verkligen solen något så här års? Visst gör den det! Tyvärr så har ju inte årets första månader visat sig från sin soligaste sida, men när solen väl är framme så skjuter temperaturen i höjden direkt. Dock är det viktigt att ha en bra lutning på panelerna eftersom solståndet är lågt. "Ligger" panelerna för mycket så kommer inte solstrålarna åt ordentligt. Här hos oss följer de taklutningens 35 grader, men det går absolut att optimera det mer. Sedan spelar det ju också stor roll hur mycket panelerna skuggas av omkringliggande vegetation och /eller byggnader. Ju mer solen kommer åt, ju mer energi genereras.

Solfångarnas temperaturkurva 17/2 2014

Så här med facit i hand så kan vi konstatera att februari 2014 inte var någon solig historia. Enbart 2 dagar sol på hela månaden och räknar vi med januari så var summan bara 3 ynka soldagar. Men, men. Den som väntar på något gott. Nu håller vi tummarna för att mars bjuder på riktigt soligt vårväder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar