Sidor

Det senaste från Instagram

torsdag 19 juni 2014

Solpaneler och växlande molnighet

Hur mycket genererar våra solpaneler under en gråmulen dag? Krävs det fullt solsken eller får vi varmvatten ändå? Ja, i morse hängde regnmolnen tunga över Nystuga och en och annan skur passerade. Däremellan sken solen och så har det fortsatt hela dagen. Ena stunden regn och blåst och andra stunden solsken och riktigt varmt.

Tanken idag var att redovisa hur mycket solpanelerna genererar under en grå och molnig sommardag, men eftersom det var växlande molnighet idag så får ni se det istället. Dagstemperaturen har legat på 15-19 grader och det har som nämnts varit blandat väder med såväl flertalet regnskurar som solsken.

Solfångarnas temperatur under en junidag med 
växlande molnighet och regnskurar

Ackumulatortankens temperatur i bottenskiktet

Som ni kan se på den översta bilden så var nattemperaturen riktigt hög med sina dryga 16 grader. Redan runt klockan 5-6 på morgonen börjar temperaturen stiga ytterligare. Temperaturen i ackumulatortanken ser ni på den nedersta bilden. Dippen runt klockan 8 avslöjar att jag då tog en morgondusch och sedan runt klockan 10 var temperaturen i solvärmesystemet såpass hög att det började ladda in värme i ackumulatortanken. Därefter pågick laddningen fram till klockan 17.

Temperaturkurvan för solpanelerna visar ett hackigt utseende vilket beror just av det växlande vädret idag. Direkt när solen visar sig så sticker temperaturen iväg och när så solen går bakom de tunga grå regnmolnen eller när det kommer en regnskur, ja så kyls panelerna ner.

Som ni ser så får vi gott och väl det tappvarmvatten vi behöver (golvvärmen ligger helt i dvala) även om vädret är så växlande som det varit idag. Redan tidigt på våren så kan vi faktiskt slippa elda i kakelugnen om solen visar sig från sin bästa sida. Samtidigt så kan vi behöva tända en brasa (eller koppla på elpatronen) mitt i högsommaren om det regnat konstant i flera dagar. Det senaste hoppas jag slippa redovisa, men skulle vi få ett sådant väder nu i sommar så dyker självklart en rapport upp här på bloggen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar