Sidor

Det senaste från Instagram

tisdag 29 december 2015

Hönshuset är klart!


Kommer ni ihåg de sista bilderna på hönshuset? Ja, ni som följer oss via Instagram har sett lite mer, men det sista som visades här på bloggen var 15:e november 2014 då vi gjöt plattan, alltså mer än ett helt år sedan! Nu står hönshuset klart sedan länge och idag bor där en tupp med sina 5 höns.
Men, vi backar tiden lite och tar oss tillbaks där vi slutade för ett år sedan. Golvet i hörnan på ladugårdens stalldel där vi planerade att bygga hönshuset var i stort behov av renovering och vi började därför med att gjuta ett nytt golv. Därefter reglades väggarna upp. Vi hade bestämt oss för att ha ett litet förmak innan vi kom in till hönorna och på bilden nedan kan ni se att värpredet sitter på plats och att det till vänster om det ska sitta en dörr. På tal om värpredet så fick vi det från ett nedlagt hönseri och det är utfört så att man bara öppnar luckan på baksidan för att ta ut äggen. Smidigt!



Väggarna isolerades och kläddes med spånskivor, muren putsades upp och dörren in till hönorna fick bli en gammal innerdörr vi hade i gömmorna och som vi satte plexiglas i. Nu kan både stora och små se in till hönorna utan att behöva öppna dörren. 



Slutfinishen blev vit färg på väggarna och grå färg på golvet. De släta ytorna gör det lätt att städa och hålla rent. Under sittpinnarna satte vi upp en masonitbräda i en ram och lade ett kompostgaller över. På så sätt samlas hönsskiten på masoniten och det är bara att skyffla bort den. Kompostgallret hindrar hönorna att trampa runt i skiten och sprätta ut den över hela golvet. 


Våra höns är inte så förtjusta i minusgrader utan då stannar de helst inomhus. Däremot så älskar de vetebröd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar