Sidor

Det senaste från Instagram

fredag 26 oktober 2012

Tips inför husbyggarprocessen

I oktober gick mässan Hem & Villa av stapeln i Göteborg och Stockholm. För ett år sedan var vi på plats i huvudstaden. Under två hela dagar gick vi runt och tog åt oss så mycket information som vi bara kunde. Ett år senare är vi i full gång med att förverkliga vår husdröm!

Har allt tagit bara ett år kan man fråga sig? Nej, för vår del har processen varit avsevärt mycket längre än så. Vi började med att söka efter en lämplig tomt och efter några års letande inleddes en dialog med ägarna av marken. I första läget var priset för högt, men dryga året efter, i juni 2011, kom fastigheten ut på Hemnet och vi inledde en budgivning. Affären gick i lås och september 2011 var då vi skrev överlåtelsedokumenten.

Parallellt med att vi sökte efter en tomt att bygga så skissade jag på planlösningar. Mängder med sökningar på internet, beställning av huskataloger, dialog med personer som nyligen byggt hus, ja information inhämtades överallt. Husmodellen har varierat genom åren. 2-planshus á la Bullerbyn, H-format hus, 1 1/2-plans hus och 1-planshus. Fram och tillbaks gick vi, men tillslut insåg vi att ett 1-planshus var det rätta för oss.

När så tomten var inköpt var husskissen redo för att skickas ut på offert och innan året 2011 var slut så hade vi bestämt oss för husleverantör, skickat in bygglovsansökan och även fått den beviljad. Vägen ner till byggplatsen var under all kritik så det allra första projektet fick alltså bli en ordentlig väg. Samtidigt renoverade vi också den befintliga ladugården. I juni 2012 sattes stommen till vårt hus upp och nu i december så hoppas vi på att flytta in.

Det var vår resa i korthet. Detaljer hittar ni ju här på bloggen. Vill ni ha tips och idéer vad man ska tänka på om man ska bygga hus så rekommenderar jag er att söka information på nätet, prata med banken, olika husleverantörer, bekanta mfl. Sedan kan jag också rekommendera er att titta på nedanstående filmklipp från Hem & Villa i Stockholm. Vår husleverantör Villa Varm höll där ett föredrag om just dessa frågor.

Helena från Villa Varm håller föredrag om att bygga hus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar