Sidor

Det senaste från Instagram

tisdag 2 april 2013

Gamla Nystuga rivet

Intill vårt nya Nystuga står gamla Nystuga. Ett hus som byggdes runt förra sekelskiftet. Tyvärr är huset i dåligt skick och inget att ens tänka på att börja renovera. Huset var bebott fram till mitten av 1960-talet och sedan dess har det förfallit bit för bit.

I början, då vi renoverade ladugården, hade vi gamla Nystuga som byggbarack. Ladugården var allt annat än tät. Det blåste minst sagt rakt igenom! Ja, här ser ni hur den såg ut från början...

Påsk, vackert väder och långledigt. I fredags bestämde vi oss för att plocka av tegeltaket på gamla Nystuga för att hinna före alla svalor och tonseglare som återvänder från varmare länder inom kort. Under alla år som huset varit obebott så har de byggt mängder med bo under tegelpannorna. Förhoppningsvis hinner de bygga nya bon nu i närheten. Varför plockar vi då ner de åldersbitna gamla tegelpannorna? Jo, tanken är att kunna återanvända dom till det blivande växthuset, men även taket på den gamla pinnboden behöver lite nya pannor och så har vi ju lagt pannor på taket till pumphuset för att få den där gamla känslan även på ett nytt hus.


De gamla tegelpannorna plockas en efter en och släpps ner via rännan 
och landar mjukt i den gamla bäddsoffan. Sedan läggs de på pall. 


Från burspråket i köket ser vi gamla Nystuga. 
Till vänster syns Jan-E i full flärd med att plocka ner det 
gamla taket och till höger, det tyngre artilleriet har anlänt!

När vi ändå hade ångan uppe försökte vi oss på att riva delar av huset med hjälp av vajer och traktor, men även om husets stomme var rutten på sina ställen så var den seg. Riktigt seg så vi fick ge upp. Innan hade vi frågat räddningstjänsten om de ville elda upp huset, men de tackade nej. Själva ville vi inte göra det eftersom nya Nystuga står så tätt inpå. Hur som helst så kom en av grannarna förbi och sade att han kunde hjälpa till med rivningsarbetet. Igår var arbetet i full gång!


Rivningsarbetet är i full gång!

Rivningen av gamla Nystuga gick långt över förväntan. Från att vi började plocka tegelpannor i fredags är nu allt som finns kvar en glödande hög av bråte. Lite vemodigt är det dock. Allt som några har strävat att bygga upp under många många år, raserades på en dag.


Bara grunden kvar av gamla Nystuga. 
Tyvärr var den för dålig att återanvända till växthusbygget


Vyn från burspråket i köket har ändrats en hel del.

Tusen tack till Hans för all hjälp med rivningsarbetet. :)

6 kommentarer:

  1. Tjohej vilken förändring i utsikten från ert nya hus. I bland kan man bara inte återanvända allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev verkligen skillnad! Mycket ljusare i köket så här på morgonkvisten :)

      Även om man gärna vill så är det ju som du skriver. Ibland kan man inte återanvända allt, men vi tog till vara på innerdörrar, fönster, stolar, utdragssäng, bord mm mm. Väldigt roligt att ha :)

      /Cecilia

      Radera
  2. Härligt med öppen vy och mark runtom huset. Kanske det ryker nån björk snart som "skymmer" siktet på morfars pluttsjö ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja vi får väl se vad som händer framöver. Det är ju lite mysigt med träden runt omkring, men som du säger så skymmer de ju en del av utsikten.

      /Cecilia

      Radera
  3. Det må vara tråkigt att Gamla Nystuga är borta, men jag tycker ni gjorde gott genom att ta tillvara det ni kunde :-)

    På så sätt får ju ert pumphus, växthus mm. en härlig historia!

    Kram Helene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite känns det faktiskt Helene, men mest är det skönt att byggnaden är borta. Det gick ju inte att renovera och vi har tagit hand om det som vi kan. Tegelpannor, fönster, innerdörrar, möbler mm. Sedan får vi se vad det kan tänkas bli framöver :)

      /Cecilia

      Radera