Sidor

Det senaste från Instagram

måndag 9 september 2013

Altan med kvällssol

Altan med kvällssol. Visst låter det underbart? När man ritar sitt hus så ska man absolut ha i åtanke vart man vill att framtida altan skall vara. Många gånger tänker man sig att man vill ha den i anslutning till ett visst rum, men ännu viktigare är faktiskt att den hamnar i rätt väderstreck. Vikten av att anpassa huset efter tomten kan inte understrykas tillräckligt. Självklart ur fler aspekter än altanen, men jag tänkte dela med mig lite av hur vi har tänkt kring just altanen. Sedan är ju smaken som baken :)

Som så många andra vill vi kunna njuta av kvällssolen under sommarhalvåret. En god bit mat, något gott att dricka, umgås med vänner, varva ner, bada i en pool, ja det är många önskemål som dyker upp när man sätter sig ner och gör en vad-vill-vi-använda-altanen-till-lista. Någonstans måste man dock dra gränsen, men sina drömmar ska man absolut ha kvar!

Personligen tror jag inte att man kan göra en för stor altan. Eller, jo det är klart att man kan. Det man behöver tänka på är om eventuellt bygglov krävs eller inte. Detta kan skilja sig mellan kommuner, men en altan på marknivå, utan tak med en placering inte allt för nära grannens tomt kan man bygga i stort sett hur stor som helst utan bygglov. Sedan är det ju också det estetiska. Att altanen måste vara i proportion till hus och tomt, men annars tror jag som nämnts att man inte kan göra en för stor altan.

Altanen i väster

Vårt hus är ett enplanshus i vinkel. De två huskropparna gör att hörnet i vinkeln blir relativt skyddat från vind, en perfekt plats för utemiddagar! Hörnet ligger även i sval skugga fram tills solen letat sig runt huskroppen där kök och uterum finns. Vi insåg dock att vi var tvungna till att ha något typ av tak för att få skydd mot den starka solen och i sommar fick det bli en provisorisk lösning i form av en presenning. Vad det blir nästa år får vi se. Det vore ju skönt att kunna sitta ute även om det småregnar lite. Någon typ av soldukslösning som drar åt paviljongtaksstuket kanske? Sedan ska det även upp ordentliga gardiner (istället för sommarens provisoriska lakansväv), myggnät och en spaljévägg med klätterrosor på ena kortsidan för att öka på rumskänslan ytterligare. Vi har hållit igång hela sommaren, men än återstår en hel del finish. Arbetet med att måla trallen vill jag inte ens tänka på...

Trappen sträcker sig runt altanen

Vårt hus ligger ganska högt och utsikten är något vi inte vill göra avkall på. Ett staket runt altanen var därför uteslutet. Dessutom gör ett staket att altanen sticker ut för mycket. Istället valde vi trappsteg som löper runt hela altanen och det blev riktigt bra! Förutom att man kan gå upp på altanen vart som helst så kan trappstegen användas till att ställa blommor på och inte minst att sitta på. Framför trappstegen mot gräsmattan ska vi lägga grus nästa år, men gräsmattan får växa till sig ordentligt först innan vi kör ut med något tyngre maskineri på den.

Den uppmärksamme ser att trappen slutar tvärt till vänster i bild ovan. Även där är det tänkt att vi ska ha en spaljé som vindskydd mot nordliga vindar. Förslaget är att använda den gamla brädfordringen från ladugården. Som nämnts. Det återstår en hel del finish.

Kvällssol under sommarhalvåret i all ära, men visst är vi många som gärna sätter oss i ett söderhörn, inlindad i en filt och njuter av vårsolens första strålar? Eller ligger i en solstol och pressar när solen står som högst på himmeln eller inte minst, frukost en tidig morgon? Den delen av vår altan ligger på andra sidan huset och den kommer jag att visa lite längre fram :)

2 kommentarer: