Sidor

Det senaste från Instagram

fredag 13 december 2013

Energiförbrukning - November 2013

Lucia och vi har ett underbart väder här i västra Värmland idag. Tyvärr försvann snön för ett par dagar sedan, men att se rimfrosten gnistra i solen är inte helt fy skam det heller.

De tunna slöjmolnen hindrar dock energitillskottet från vår solvärmeanläggning. I skrivande stund har temperaturen på panelerna darrat sig upp till 8.8 grader medan omgivningen ligger på -3.5 grader. Vi kan alltså inte vänta oss något större bidrag idag, men så är det ju vinter också. Soltimmarna är inte så många till antalet, solståndet är lågt och omgivningstemperaturen ligger ofta en bit strax under nollstrecket. Sedan ska väl flikas in att elda i kakelugnen är otroligt mysigt så det gör vi mer än gärna.

Förbrukning för Villa Nystuga det senaste året

Villa Nystuga är ett enplanshus i storleken 215 kvm och byggt med lågenergiteknik från Villa Varm. Till skillnad från passivhus så har lågenergihus inte lika höga krav på maximal energiförbrukning per kvadratmeter och inte heller samma krav gällande fönsterplacering mm. Vårt hus, med fönster golv till tak i söder/västläge skulle inte gå genom besiktningen av ett passivhus med tanke på att fönster med den placeringen och storleken enligt passivhuskraven släpper in för mycket värme på sommaren och släpper ut för mycket på vintern. Däremot så har vi hittills kunnat se att vi förbrukar i nivå eller strax där över med ett passivhus. När vårt system är intrimmat, säg om ytterligare ett år, så ska det bli riktigt spännande att se hur lågt vi kan komma i energiförbrukning. Den preliminära beräkning som Fortrum gjort är att vi ska ligga under 8000 kWh/år för prismodell "Lägenhet" och då inkluderat all köpt energi. 

För november månad så hade vi en förbrukning som var 170 kWh över genomsnittet vilket är helt normalt nu när vi befinner oss i årets kallaste månader. Däremot så står nog frostvakten i pumphuset och radiatorn i ladugårdsförrådet för den största delen av ökningen. De två belastningarna får det absolut bli att separat loggning på framöver när vi får igång vårt system. Inte för att det minskar den totala förbrukningen så mycket utan mer för att vi ska veta hur vi ska kunna effektivisera själva husets förbrukning. Förutom de två nyss nämnda belastningarna, vad är det som gör att förbrukningen ökar på vintern? Intressant eller hur? Jag hoppas att ni alla svarar JA på den frågan, för min tanke är att den här bloggen, förutom att den ska spegla våra byggprojekt och livet på landet, även ska vara en teknisk blogg med fokus på energiförbrukning/-effektivisering. Det ni!

Jämförelse mellan årets sista månader år 2011-2013

Jämfört med november i fjol då våra värmefläktar gick för fullt och byggprocessen var i slutskedet så har förbrukningen minskat avsevärt, precis som sig bör. Nästa månad, december, så kan vi nog förvänta oss att ligga runt fjolårets förbrukning med tanke på frostvakt och värme i ladugårdsförrådet.

I somras meddelade Fortum att vår förbrukning låg i prismodellen de kallade för "Lägenhet", dvs att vi ska förbruka maximalt 8000 kWh/år. Det strecket kommer vi absolut att klara oss under. Samtidigt så var den uppskattade elanvändningen 6647 kWh/år, en uppskattning enbart gjord på årets 6 första månader. Om den beräkningen ska hålla så har vi kvar 800 kWh i potten för december. Det blir precis på håret det mina vänner! Exakt vad vi hamnar på första året i Villa Nystuga, ja det vet vi om några veckor.

Här kan ni läsa tidigare inlägg om Villa Nystugas energiförbrukning:

Energiförbrukning - Augusti 2013
Energiförbrukning - September 2013
Energiförbrukning - Oktober 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar