Sidor

Det senaste från Instagram

måndag 12 maj 2014

Energiförbrukning - April 2014

Förra månaden, mars 2014, låg vi nästan i nivå med fjolårets elenergiförbrukning för samma månad. Ni som följt oss ett tag vet ju redan att vi jagar kWh. Nördigt? Jo, det står jag för, men det är riktigt kul och intressant att se vad vårt hus förbrukar månad för månad. Nu i april låg vi +25 kWh jämfört med ifjol. Helt ok, men jag kan inte sluta att fundera på vart de extra kWh kommer ifrån. Vart förbrukas de?

Eftersom årets förbrukning låg aningen högre än samma månad ifjol så har den preliminära förbrukningen för hus, ladugård och pumphus höjts från 7062 kWh till 7087 kWh att jämföra med fjolåret som hamnade på 6678 kWh. Vi har dock stor marginal kvar för att hålla oss inom vad som Fortum menar är normalförbrukning för en lägenhet. Och då är ändå vårt hus på 215 kvm i ett plan samt att förbrukning för pumphus och ladugårdsförråd är inkluderad.

April 2013 hade vi bott i vårt hus i lite drygt 3 månader. Nu, ett år senare, har vi ett eluppvärmt förråd i ladugården och så har vi bott in oss mer i huset med fler möbler, såväl traditionella möbler som med apparater som förbrukar el. Konstigare än så behöver det ju inte vara. Sedan som alltid vid den här årstiden så spelar dygnstemperatur och solljus roll. Förutom att solen bidrar till att våra solpaneler genererar varmvatten, så höjs temperaturen inne eftersom solen skiner in genom fönstren. Under de riktigt soliga dagarna skulle vi behöva solavskärmning, men halvmulna dagar på höst och vår, ja då är vi tacksamma för den hjälp för att hålla huset varmt som vi kan få av solen.

Förbrukning för Villa Nystuga, pumphus och ladugård det senaste året

Jämförelse mellan februari-april för åren 2011-2014

Vi har börjat fundera kring detta med loggning. Mest intressant är att logga själva husets energianvändning, dvs driften av huset, men även förbrukare så som vitvaror är intressant. Sedan vill vi ju absolut kunna skilja huset från ladugård och pumphus, men det gör sig nog mer eller mindre självt när vi väl kommer igång. Hur mycket energi behöver vi ladda in i systemet för att hålla inomhustemperaturen/tappvarmvattenstemperaturen på en lagom nivå? Vid vilken utetemperatur kallar golvvärmesystemet på värme? Hur mycket el drar FTX-aggregatet för att hålla ett bra inomhusklimat? Hur mycket el drar de olika systemens pumpar? Hur mycket bidrag till tappvarmvattnet ger solpanelerna? Hur mycket el drar elpatronen? Frågorna är många och som nämnts har vi börjat kika närmare på loggningssystem, men än är vi inte där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar