Sidor

Det senaste från Instagram

fredag 4 april 2014

Energiförbrukning - Mars 2014

Mars månad och äntligen kom solen! Solpanelsanläggningen har försett oss med såväl tappvarmvatten som värme till golvslingorna under flertalet dagar. Användningen av elenergi påverkas dock inte av huruvida solen skiner eller inte eftersom vi inte har elpatronen till ackumulatortanken påslagen, men att slippa elda i kakelugnen så här tidigt på året är alltid lika fascinerande. Mer energieffektiva hus åt folket!

Förbrukning för Villa Nystuga, pumphus och ladugård det senaste året

Såväl januari (+227 kWh) som februari (+146 kWh), och nu även mars (+11 kWh) har legat högre än samma månader ifjol. Min teori är att detta bland annat beror på det nya varmförrådet i ladugården och om teorin ska hålla så bör skillnaden minska ju mer dygnstemperaturen stiger. Vad hände då i mars månad? Jo, skillnaden minskade!

Jämförelse mellan årets första månader år 2011-2014

2014 års förbrukning av elenergi är baserad på fjolårets förbrukning. Om någon månad ligger lite högre jämfört med ifjol så ökar den beräknade totalförbrukningen och tvärt om. Januari, februari och mars hade alla lite högre siffror än samma månader 2013 varför Fortum räknar med att vi kommer att förbruka mer än ifjol. 2013 års förbrukning hamnade på 6678 kWh och efter första kvartalet i år så beräknas vi ha en totalförbrukning på 7062 kWh, alltså högre än ifjol, men fortfarande så ligger vår hus på 215 kvm i kategorin för en lägenhet.

Kan vi göra något åt den ökade elförbrukningen? Kan vi påverka den på något vis? Självklart kan vi det! Först och främst så måste vi set till att mätningen sker på ett rättvist sätt, dvs att vi skiljer på förbrukningen för huset och pumphus+ladugårdsförråd. Vi har fortfarande några ljuskällor av lågenergimodell som ska bytas ut till LED-ljuskällor, men sedan är det att optimera de stora förbrukarna inomhus. FTX-aggregatet kan vi säkert göra en hel del med. För andra laster så som torktumlare och tvättmaskin så är det sunt förnuft som gäller. Tvätta först när maskinen är full och är det fint väder så gäller det att soltorka tvätten utomhus. Det finns alltså en hel del att göra och som jag har nämnt innan, alla bäckar små. Vi går en spännande förbrukningsframtid till mötes!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar