Sidor

Det senaste från Instagram

söndag 1 juni 2014

Rustikt, slitet plankbord

Vi började 13 november och lagom till julafton stod det klart. Det efterlängtade plankbordet!

Ni som följt med Villa Nystuga under en längre tid vet att ett rustikt plankbord funnits med högt upp på min önskelista. Ja, det är faktiskt mer än två år sedan jag bloggade om det första gången. Efter ett antal skisser, funderingar och mätningar så kom vi fram till hur vi ville ha det och byggprojektet satte igång. Visst finns det färdiga bord på marknaden, men det är helt klart en speciell känsla att ha gjort det själv från grunden och få det precis som man vill.



Vi ville att bordet skulle ha plats för minst 4 personer på långsidorna och så fick det gärna vara lite bredare så att även skålar och kastruller slapp trängas med tallrikar och glas. Det mått vi kom fram till var en bordsskiva på ca 1400x2600 och vi är riktigt nöjda. Nu får vi oftast plats när vi får besök samtidigt som bordet inte alls känns för stort när det bara är vi fyra i familjen.

En annan sak som vi prioriterade var att ingen skulle behöva slå i knäna eller inte kunna skjuta in stolen ordentligt på grund av att ett bordsben var i vägen. Kryssbenens utformning och placering anpassades efter våra stolar och det gör faktiskt en enorm skillnad att ha utrymme för benen.


Mitt i bordsskivan och på kortsidorna lade vi tvärgående plank för att bryta av. Sektionerna ger bordet liv och så känns det mer inramat och arbetat. Strukturen och ådringen gör också väldigt mycket för utseendet. Vi rekommenderar att välja furu som material om man vill ha en tydlig ådring. Ett annat tips är att låta allt virke ligga på tork under lång tid, flera månader om inte ett helt år. Vi hade lite för bråttom och det märks väl att planken krymper. Om några år, när barnen blivit äldre, ska vi slipa om bordet och då passa på att justera alla skavanker.


Nu så här efter ett halvårs daglig användning så är vi fortfarande väldigt nöjda med vårt rustika, slitna plankbord. Ytskiktet är otroligt lent, slätt och tåligt och förutom att trävirket krymper så finns inget att anmärka på. Vi gillar verkligen hur det tunga, robusta bordet nästan kulturkrockar med de skira vita organzaskärmarna och prismorna som hänger över som matplatsbelysning. Funderar ni på att snickra ett plankbord så tveka inte. Ni kommer inte att ångra er!

2 kommentarer:

  1. Fantastiskt fin bord ni har knåpat ihop. Vi har planer på att göra ett i gran eller furu. Men det är först när huset står upp. =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Erika! Vi är jättenöjda. Gällande gran eller furu så skulle jag rekommendera furu, i alla fall till bordsskivan eftersom ådringen syns bättre. VI har gran på benkonstruktionen och den är mest svart. Ytan på bordsskivan är inte alls så mjuk och känslig som man skulle tro med furu.
      /Cecilia

      Radera