Sidor

Det senaste från Instagram

söndag 6 mars 2016

Farmen utökas


Ja, men visst är det så. Farmen på Nystuga har idag ökats på med hela 11 individer!


Ok, på företagsnivå så hade det här kallats för ett uppköp snarare än organisatorisk tillväxt och ja, det är precis vad det är. Ett uppköp. Av hedemorahöns. Eller hedemorakycklingar rättare sagt.

Varför nu detta då? Varför inte vänta tills våren och se om vår egen flock växer på naturlig väg? Jo, det vore ju faktiskt det mest optimala MEN vi skulle gärna vilja tillföra några andra färgställningar än de vit/grå/svart/bruna som vi har idag. Hedemorahöns är ju kända för att kunna anta alla möjliga färger och lite rött/orange/brunt vore ett trevligt inslag här på Nystuga. Sedan så var tyvärr duvhöken på besök hos oss för ett par veckor sedan och även om den "bara" tog en av våra vita hönor så känns det verkligen när inte flocken är större än fem hönor och en tupp...

Helst av allt så skulle vi vilja att någon av våra hönor lägger sig och ruvar nu under våren så att vår flock bli lite större, men när vi såg att det annonserades hedemorakycklingar på Blocket i vår närhet, ja då slog vi till. Nu får vi hålla tummarna för att det inte enbart är tuppar utan mest höns. För det är ju så att det tar några veckor innan man kan könsbestämma de små liven. Nu spelar det ingen roll eftersom vi redan köpt kycklingarna, men vi kan ju tyvärr inte ha hur många tuppar som helst. Varför? Rivalitet kära vänner. De lär ta dräpen på varandra till slut...



Vart ska våra små kycklingar bo då? Jo, de får bo tillsammans med våra andra höns i ladugården, men i ett eget hörn. Eftersom kycklingarna inte är så gamla så vill vi inte släppa ihop dem med de vuxna individerna riktigt än. Den enklaste lösningen blev kompostgaller och kycklingnät under sittpinnarna.Nytt fräscht strö, värmelampa, vatten, foder och en plastlåda så tror vi att de ska trivas. Ränderna på väggen? Det är skit mina vänner. Hönsskit. De gör så. Ja, hönsen alltså. Skiter. Högt och lågt. Helst när de sover... Här ser ni lite mer av hur vårt hönshus ser ut.




Vi köpte våra kycklingar från Mogården i Kil och vi hoppas som nämnts på att vi ska få in lite nya färgställningar. Nu kan man ju aldrig vara 100 %  säker, men med erfarenheten som hjälp valde vi ut 11 av 16 kycklingar som vi håller tummarna för ska bli i färgerna svart (med svart kam), lavendel, röd, grå och brun/guld. Om ett par månader vet vi!

I övrigt på Nystuga då? Jo, tack. Det rullar på. Sportlovet för barnen är nu slut och vi återgår från ledighet till skola och arbete igen. I natt och imorgon väntas tydligen en del snö, men vadå? Det är ju faktiskt vinter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar