Sidor

Det senaste från Instagram

måndag 6 januari 2014

Energiförbrukning - December 2013

I somras meddelade Fortum att vår förbrukning låg i prismodellen de kallade för "Lägenhet", dvs att vi ska förbruka maximalt 8000 kWh/år. Det strecket kommer vi absolut att klara oss under. Samtidigt så var den uppskattade elanvändningen 6647 kWh/år, en uppskattning enbart gjord på årets 6 första månader. Om den beräkningen ska hålla så har vi kvar 800 kWh i potten för december. Det blir precis på håret det mina vänner! 

Ja, så skrev jag i samband med redovisningen av november månads energiförbrukning och nu har vi svaret. Tror ni vi klarade oss på 800 kWh under december månad? Svaret är, tyvärr inte. Som jag nämnde i november så skulle det bli på håret. Med facit i hand så gjorde vi av med 831 kWh för december. Det var verkligen på håret!

Förbrukning för Villa Nystuga det senaste året

Jag vet faktiskt inte vad det är som gjort att energiförbrukningen ökat med 130 kWh sedan i november. Vädret och temperaturen har varit snarlikt dessa två månader, men något är det ju som gör att vi förbrukat aningen mer. Har jag nämnt det här med loggning innan? Jo, men visst och nu ska jag sätta mig och skissa ner ett ordentligt förslag på vilka grupper som ska loggas, hur de ska loggas och vilka parametrar de ska ställas emot.

Hur mycket är 130 kWh egentligen kan man fråga sig? Vi kan ta en titt på frostvakten i pumphuset och radiatorn i ladugårdsförrådet. Båda dessa enheter bör vara igång samtidigt och hålla en temperatur strax över noll-strecket. Om de båda är igång och genererar maximalt dygnet runt så förbrukas ca (0,2+0,9)x24=26 kWh per dygn. Slår vi ut detta på en hel månad så blir det ca 800 kWh, dvs nästan lika mycket som hela vår månadsförbrukning totalt sett. Med de milda temperaturerna vi haft under december har de två lasterna knappast krävt i närheten av sin maximala förbrukning. Vänder vi på det så innebär 130 kWh (differensen gentemot november) att frostvakten i pumphuset och radiatorn i ladugårdsförrådet tillsammans skulle ha varit igång ca 118 h vilket i sin tur motsvarar ca 5 dygn. Även den beräkningen gjord utifrån att det går på max. Om de enbart skulle kräva halva effekten för att hålla temperaturen över nollstrecket, mer troligt, så krävs att de varit igång totalt ca 10 dygn under december månad. 

En annan energibov, ja en mycket större sådan, är kupévärmaren till bilen. Inklusive doppvärmaren till bilens motor så är det en belastning på ca 2000 W. För att bilen ska bli varm då det är riktigt kallt, säg -10 och kallare, så är kupévärmaren igång 1-2 h innan avfärd. En enkel beräkning ger oss en förbrukning på mellan 2-4 kWh för de tillfällen som den startas upp. Kan kanske inte tyckas så mycket, men under en kall månad där kupévärmaren körs igång varje morgon så är energiförbrukningen ca 100 kWh. 

Även i hemmet finns energislukare. Ta torktumlaren som exempel. Hur många gånger i veckan kör ni den? Stryktorrt eller skåptorrt? Dagens torktumlare är mer energisnåla än de äldre, men de utgör fortfarande en stor belastning. Sedan beror ju torktiden på hur mycket tvätt som ska torkas, hur torr den ska vara samt hur väl centrifugerad den är, men på ett ungefär så kan man räkna med att en ny torktumlare förbrukar ca 1 kWh/kg tvätt. Säg att du tvättar 4 kg tvätt. Detta skulle innebära en energiåtgång på 4 kWh för att torkas. Körs torktumlaren ett par gånger i veckan så blir energiförbrukningen för att få tvätten torr ca 32 kWh/månad. Det här är bara ett genomsnitt för nya kondenstumlare i energiklass B och inga exakta siffror. 

Med det här sagt så vill jag visa på att små saker i vår vardag kan påverka stor i slutändan. För vår del återstår nu att logga vår förbrukning för att upptäcka energibovar, effektivisera vår förbrukning och inte minst, se hur mycket energi själva huset kräver. Det riktigt kliar i fingrarna att sätta igång!

Jämförelse mellan årets sista månader år 2011-2013

Jämför vi de senaste årens förbrukning så är det egentligen bara december 2012 och 2013 som är rättvisa månader att ställa emot varandra. 55 kWh skiljer åren åt med fördel för 2012 och ser vi till exemplen ovan så ska det inte mycket till innan förbrukningen drar iväg. Nu börjar jakten på kilowattimmar på allvar!

Här kan ni läsa tidigare inlägg om Villa Nystugas energiförbrukning:
Energiförbrukning - Augusti 2013
Energiförbrukning - September 2013
Energiförbrukning - Oktober 2013
Energiförbrukning - November 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar