Sidor

Det senaste från Instagram

söndag 16 mars 2014

Energiförbrukning - Februari 2014

Efter ett riktigt grått januari, följde ett lika grått februari. 2014 inleddes verkligen inte med strålande solsken. Vår solpanelsanläggning påverkar inte vår elenergiförbrukning nämnvärt, men hade vi haft solceller på taket så hade vi varit riktigt missnöjda med starten på 2014. Ena sidan av södra takdelen är ämnad för just solceller och generering av elenergi, men i dagsläget är det tyvärr inte aktuellt. Inte på grund av att solen lyser med sin frånvaro, utan snarare för att energibolaget Fortum tar ut hutlösa fasta avgifter här i västra Värmland. Mer om det i ett separat inlägg. Nej, nu över till något trevligare. Februari månads energiförbrukning!

Förbrukning för Villa Nystuga, pumphus och ladugård det senaste året

Som ni kunde läsa i inlägget för januari månads energiförbrukning så beräknas vi förbruka aningen mer än vad vi gjorde ifjol och nu med facit i hand för februari så har den siffran höjts ytterligare. Total förbrukning för såväl hus som ladugård och pumphus är beräknad till 7051 kWh. Fortfarande under vad Fortum anser vara normal förbrukning för en lägenhet och det är ju inte illa för vårt hus på 215 kvm samt ladugård och pumphus. För det är ju just ladugården och pumphuset som är de stora bovarna i dramat. Villa Nystugas uppvärmning och uppvärmning av tappvarmvatten, sker enbart med hjälp av den vattenmantlade kakelugnen och solpanelerna medan de två förstnämnda byggnaderna värms upp genom direktverkande el. Pumphusets frostvakt var inkopplad även i februari ifjol, men varmförrådet i ladugården hade vi inte byggt vid den här tidpunkten för ett år sedan.  

Jämförelse mellan årets första månader 2011-2014

Tyvärr kan vi inte påverka just uppvärmningen av pumphus och ladugård på ett kostnadseffektivt sätt, utan de utrymmena får helt enkelt vara kopplade till direktverkande el. 

Ett litet räkneexempel.
Anta att radiatorn i ladugårdsförrådet enbart har gått på halvfart
den här relativt milda februarimånaden. Maxeffekten är för radiatorn 
är 900 W vilket på halvfart skulle innebära 450 W. På ett dygn förbrukar 
den radiatorn alltså 0,45x24=10,8 kWh. Skillnaden i förbrukning jämfört med 
februari ifjol är 146 kWh. Om nu radiatorn i ladugårdsförrådet, som tillkommit 
efter februari ifjol, skulle stå för hela den ökningen och gått på halvfart så innebär 
det att den måste ha varit igång i 146/10,8=13,5 dygn. Även om det här är en 
ytterst teoretiskt beräkning så är det inte alls omöjligt! Alla bäckar små...

Varför jaga kWh? Jo, vi har ju byggt ett lågenergihus för att hålla energiförbrukningen så låg som möjligt och då vill vi ju kunna se att det lönar sig. Jag har nämnt det förut och jag nämner det igen. Ett loggningssystem skulle klargöra vilka laster som förbrukar mest elenergi och på så vis skulle vi kunna optimera en lägre förbrukning. Loggningssystem står alltså högt på prioriteringslistan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar