Sidor

Det senaste från Instagram

fredag 28 februari 2014

Energiförbrukning - Januari 2014

Så här sista dagen i februari slår det mig att jag ännu inte redovisat Villa Nystugas energiförbrukning för januari månad. Ja, ja. Den som väntar på något gott!

Baserat på 2013 års 6 första månader uppskattade Fortum vår energiförbrukning (uppvärmning och hushållsel) för 2013 till 6647 kWh. Nu när vi sitter här med facit i hand så kan vi konstatera att uppskattningen stämde mycket bra. Totalt så köpte vi 6678 kWh, dvs 31 kWh mer än beräknat. I år ligger Fortums uppskattning något högre, 6905 kWh. Det ska dock understrykas att förbrukningen inkluderar energiförbrukningen för såväl boningshus som ladugård och pumphus. I dagsläget har vi inte separata elmätare utan all förbrukning klumpas ihop. 

All uppvärmning av Villa Nystuga och vårt tappvarmvatten sker med hjälp av den vattenmantlade kakelugnen samt solpanelerna. Däremot i ladugårdens förråd och i pumphuset så är det direktverkande el som håller temperaturen över noll-strecket. 

Förbrukning för Villa Nystuga det senaste året

Den ökade förbrukningen har jag tagit upp innan och jag är ytterst tacksam för alla ni som hör av er och diskuterar vilka energibovar vi har omkring oss. En del av dem är stora, andra små. I skrivande stund sitter jag vid köksbordet med matplatsbelysningen tänd. Två armaturer med 5 ljuskällor á 28 W vardera, totalt 280 W. Visst, det är inte enbart dessa som är orsaken till att vår förbrukning ökat jämfört med föregående år, men vi ska absolut byta ut halogenlamporna mot LED. Kanske blir det ett besök på IKEA?

Jämförelse mellan årets första månader år 2011-2014

Här kan ni läsa tidigare inlägg om Villa Nystugas energiförbrukning:
Energiförbrukning - Augusti 2013
Energiförbrukning - September 2013
Energiförbrukning - Oktober 2013
Energiförbrukning - November 2013
Energiförbrukning - December 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar