Sidor

Det senaste från Instagram

onsdag 31 oktober 2012

Montering av stjärnhimmel

De senaste dagarna har ägnats åt projekt stjärnhimmel. Nu är den äntligen på plats och redo för att möta färg och roller innan den sista finishen med saxen ska göras.

Överföring av mönsterbild från skiss till gipsskivor

Mönsterbilden blev delar av vår naturliga stjärnhimmel och för detta krävdes 162 st ljuspunkter. Stjärnbilderna ritades på en OH-film och med hjälp av en traditionell OH-apparat så överförde vi mönstret till de gipsskivor som skulle sitta i taket. Alla hål borrades och så träddes de 0.75 mm tjocka fibertrådarna i en och en i respektive hål.

Första stjärnbilden ut var Orion. Till höger ser ni baksidan av en gipsskiva
med alla fibertrådarna under monteringsarbetet.

Provisorisk byggställning för att trä i fibertrådarna uppe i takhöjd

Stjärnhimmeln sträcker sig totalt över 4 st gipsskivor i bredd och 1 st i längsled. Den största delen av fibertrådarna fick träs i när gipsskivorna låg på en provisorisk byggställning uppe i taknocken. Tidskrävande och pillrigt arbete!

Kvällen närmar sig och samtliga ljuspunkter är på plats

Fibertrådarna hänger ned för tillfället, men så snart målningsarbetet är klart så ska de klippas jämns med gipsskivorna. En del väljer att låta trådarna hänga ner en bit även efter färdigställandet, men vi har alltså valt att klippa dom i samma nivå som taket.

Stjärnhimmeln by night

Stjärnhimmeln är nu klar så långt det går och samtliga gipsskivor i taket är på plats. Färdigställande av ryggåstaket är en av de delar vi valt att leja bort och målaren kommer och utför arbetet i början av nästa vecka. Jag måste dock erkänna att jag är lite nervös över hur de har tänkt att lösa monteringen av den duk som taket ska kläs med. I min värld är det näst intill omöjligt att göra det i efterhand, men så är jag heller ingen målare. I nästa vecka vet vi hur det blir :)

tisdag 30 oktober 2012

Tapeter till barnrum

Tänk om jag kunde bestämma mig för tapeter lika snabbt som barnen gjorde. DEN vill jag ha! Och DEN vill jag ha!! Japp, och så var det alltså bestämt :)

Innan har jag bävat lite inför barnens önskemål av tapeter. Allt som ofta vill dom ju ha en tapet som fungerar i 1 max 2 år för att sedan "växa ur" den till förmån för ett annat mönster. När jag såg att dörrarna på skjutdörrsgarderoben var vändbara och man tipsade om att tapetsera ena sidan så stod det klart. Barnen skulle absolut få de tapeter de ville.

Midbec Hello Kitty Fashion i kombination med en ljust babyrosa nyans

Midbec Mimmi tillsammans med gammelrosa väggar

Vår 5-åring hade redan på förhand bestämt sig för att hennes tapet minsann skulle vara rosa. Gärna med prinsessor och Hello Kitty på. Väl bläddrandes i tapetböckerna föll valet helt otippat på Mimmi. Väggarna i hennes rum kommer att tapetseras med en gammelrosa tapet.

Minsta tjejen i familjen är 3 år och  när storasyster inte valde Hello Kitty så gjorde hon det. Även i hennes rum så blir väggarna rosa, men i en ljusare nyans som påminner lite om babyrosa.

måndag 29 oktober 2012

Golven beställda

Ytterligare en post kan bockas av på att-beställa-listan, nämligen golven i de torra utrymmena. Sedan tidigare har vi fastnat för Alloc lutad furuplank och det höll hela vägen. Idag lades beställningen :)




De lutade furuplanken ska vi ha lägga i stort sett i hela huset. Undantagen är tvättstuga, badrum samt hall och kapprum. I de två förstnämnda blir det plastmatta och i hall och kapprum valde vi ett annat golv från Alloc, Stone skiffer grå. Kombinationen av dessa blev jättelyckad då skifferlaminaten drar lite åt det grå-bruna. På så vis blir intrycket lite mjukare och varmare.

Senare nu i veckan inväntar vi färgprover på färdigmålad grå mdf-panel som vi har tänkt att sätta på väggen i hallen. Ytan har ett penselmålat utseende precis som takpanelen, men istället för att ha vitt överallt funderar vi alltså på att välja en grå nyans. Förutsättningen är att den inte är för mörk.

söndag 28 oktober 2012

Gips i ryggåstaket

Nu är vi på gång med gipsen i ryggåstaket!

I tisdags fick vi vårt tak isolerat och redan på onsdagen började vi att sätta gips i ryggåstaket. I de platta taken har vi strukturmålad panel, men med risk för att det skulle upplevas för randigt så valde vi ett slätt gipstak i ryggåsdelen. Väggarna i kök och "uterum" består mest av fönster så även de kommer att kläs med samma typ av väv som taket och sedan målas vita.

Nästan all gips på plats i ryggåstaket. De skivor som saknas är där
stjärnhimmeln ska placeras.

Utrymmet där bland annat kyl och frys ska stå sågas till i rätt höjd. 

Massor av moment pågår parallellt under en byggprocess. Grundarbete med spackling och slipning börjar närma sig sitt slut och nu när vi fått värme i huset med hjälp av fläktar så är det dags att bestämma sig för tapeter. Ikväll lade jag fram de stora tunga tapetböckerna på köksbordet intill Jan-E där han satt och betalade räkningar. Den tunga sucken och måttligt intresserade blicken jag fick talade sitt tydliga språk. "Va? Har du inte bestämt tapeter ännu? Och jag som hoppades på att allt var klart... Nej, bestäm du. Inte vitt överallt, men annars så är det upp till dig. Du väljer och jag tapetserar." Ok, ja men då säger vi väl så :) 

lördag 27 oktober 2012

Kakelugnen kaklas

Vår kakelugn blir så otroligt fin! Även om den är långt ifrån klar så står den redan nu som ett smycke i vardagsrummet. Varje gång jag sneglar in så får jag ett leende på läpparna. Den är så vacker...


Till skillnad från en traditionell kakelugn så limmas kaklet fast på plåthöljet. Här var det lite trixigt och vi fick ta det ganska långsamt eftersom kaklet hade en tendens till att glida. Den vänstra bilden visar hur långt vi vågade oss på att göra första dagen. Därefter fick limmet stelna under natten innan arbetet fortsatte.


För att ha något att gå efter så var en lodrät rad mitt fram på kakelugnen satt med plattor från fabrik. Mycket smidigt. Storleken på plattorna skiljde sig dock en del så skarvarna blev olika breda, men men. Det är väl lite det som är charmen. Att allt inte ska se så exakt ut. I och för sig så tror jag inte att det är något man tänker på sedan utan enbart under själva monteringen.


Tyvärr fick vi fel krona levererad vilket vi märkte först när vi kaklat klart plattorna och öppnade de sista kartongerna. I nästa vecka hoppas vi på att den rätta toppkronan anländer och då ska vi även färdigställa det här momentet genom att foga mellan plattorna.

fredag 26 oktober 2012

Tips inför husbyggarprocessen

I oktober gick mässan Hem & Villa av stapeln i Göteborg och Stockholm. För ett år sedan var vi på plats i huvudstaden. Under två hela dagar gick vi runt och tog åt oss så mycket information som vi bara kunde. Ett år senare är vi i full gång med att förverkliga vår husdröm!

Har allt tagit bara ett år kan man fråga sig? Nej, för vår del har processen varit avsevärt mycket längre än så. Vi började med att söka efter en lämplig tomt och efter några års letande inleddes en dialog med ägarna av marken. I första läget var priset för högt, men dryga året efter, i juni 2011, kom fastigheten ut på Hemnet och vi inledde en budgivning. Affären gick i lås och september 2011 var då vi skrev överlåtelsedokumenten.

Parallellt med att vi sökte efter en tomt att bygga så skissade jag på planlösningar. Mängder med sökningar på internet, beställning av huskataloger, dialog med personer som nyligen byggt hus, ja information inhämtades överallt. Husmodellen har varierat genom åren. 2-planshus á la Bullerbyn, H-format hus, 1 1/2-plans hus och 1-planshus. Fram och tillbaks gick vi, men tillslut insåg vi att ett 1-planshus var det rätta för oss.

När så tomten var inköpt var husskissen redo för att skickas ut på offert och innan året 2011 var slut så hade vi bestämt oss för husleverantör, skickat in bygglovsansökan och även fått den beviljad. Vägen ner till byggplatsen var under all kritik så det allra första projektet fick alltså bli en ordentlig väg. Samtidigt renoverade vi också den befintliga ladugården. I juni 2012 sattes stommen till vårt hus upp och nu i december så hoppas vi på att flytta in.

Det var vår resa i korthet. Detaljer hittar ni ju här på bloggen. Vill ni ha tips och idéer vad man ska tänka på om man ska bygga hus så rekommenderar jag er att söka information på nätet, prata med banken, olika husleverantörer, bekanta mfl. Sedan kan jag också rekommendera er att titta på nedanstående filmklipp från Hem & Villa i Stockholm. Vår husleverantör Villa Varm höll där ett föredrag om just dessa frågor.

Helena från Villa Varm håller föredrag om att bygga hus

torsdag 25 oktober 2012

Mönsterbild på stjärnhimmel

Oj, oj, oj. Denna stjärnhimmel. SÅ mycket funderingar vi har haft kring den. Ett tag undrade vi om det var praktiskt genomförbart över huvudtaget, men skam den som ger sig. Efter att taket isolerades igår kan vi nu sätta tätt i ryggåstaket och det är ju där, i uterumsdelen, som stjärnhimmeln är tänkt att vara.

Det är alltså bestämt att vi kommer att ge oss på det här med att sätta en stjärnhimmel, men frågan är vilken mönsterbild vi ska ha. Helst skulle jag vilja efterlikna vår naturliga stjärhimmel. Det andra alternativet är att sätta punkterna slumpmässigt.

Norra himlen som vi ser i Sverige

Vilka stjärnbilder vi ser på himlen beror på om det är höst, vinter, vår eller sommar. Samtliga stjärnbilder som vi kan se här i Sverige finns uppritade på bilden ovan. Visst skulle en avbildning av dessa ge vår stjärnhimmel en extra knorr?

onsdag 24 oktober 2012

Hustaket isolerat

Välkommen varma hus. Vi har äntligen fått vårt tak isolerat!

I slutet av augusti anmälde vi till Villa Varm att vi kommit så långt att vi ville boka datum för isolering av vårt tak. Tyvärr strulade det en del med Rockwool som skulle utföra arbetet och Villa Varm fick stöta på extra innan vi slutligen fick avropskortet och då kunde beställa tid. Hur som helst så dök de upp idag och allt flöt på som sig bör.


Isoleringsbilen har anlänt i det ruggiga väder som dagen bjöd på


Ryggåstaket före och efter isoleringsarbetet 


Det platta taket med dess landgång

En av förberedelserna innan taket isolerades var att göra nivåmarkeringar på takstolarna. På så vis var det lättare för oss att kontrollera att kravet på 50 cm lösullsisolering uppfylldes. På före- och efterbilderna ovan ser ni vad jag menar. När isoleringsarbetet var klart satte vi igång några värmefläktar. Innan har det känts lite onödigt att värma allt för mycket eftersom det mesta går rakt ut genom taket. Nu däremot ska det bli riktigt skönt att kunna arbeta i ett varmt hus. Imorgon ska isoleringsarbetet, väggskarvar, fönster, dörrar mm mm kontrolleras med värmekamera. Vi hoppas på att det inte blidats några luftfickor i takisoleringen och att genomföringar i tätskiktet håller ordentligt tätt.

tisdag 23 oktober 2012

Möbler till WC i hallen

En snabbsväng inom IKEA fick det bli ikväll. Efter en lång arbetsdag på andra sidan av Vänern passade jag på med 20 minuter till godo innan stängningsdags. Förutom att hälften av det jag skulle ha var slut så konstaterade jag att IKEA borde satsa mer på genvägar i sina varuhus. Det tar ju en evighet att ta sig från A till Ö när man måste snirkla sig igenom labyrintsystemet. Ja, ja. Några saker fick jag med mig hem i alla fall.


Badrumskombination från IKEA

Det har blivit några turer fram och tillbaks innan beslut om badrumsmöbler fattades. Länge var jag inne på det vackra tvättstället Ellipse från Svedbergs, men eftersom jag gärna vill ha möjligheten att ställa en fin tvålkopp eller ett doftljus intill tvättstället så fick det tyvärr stå åt sidan. Visst, om kommoden vore tillräckligt bred så skulle konceptet fungera även med Ellipse, men den ytan har vi inte i vår WC i hallen.

Kommoden på bilden ovan är från IKEAs serie Hemnes, tvättstället heter Rättviken, spegeln Hemnes och badrumsarmaturen Lillholmen. Vissa av de här möblerna kommer även att finnas i badrummet, nämligen kommoden och tvättstället. MEN. Det finns ett stort MEN. I badrummet ska möbeln gå ända ner till golvet och vi ska därför göra om en Hemnes byrå istället för att använda kommoden. En skiss över hur vi tänkt har ni sett innan. Tyvärr var byrån slut på lager så det projektet får vi vänta lite med.

Möblerna till WCn i hallen då, ska de få vara i sitt originalutförande? Nja. Ni kan få gissa en gång ;) För att det ska bli lättare att städa så kommer vi att kapa benen på kommoden och enbart fästa den i väggen. Sedan ska kommod och spegel eventuellt målas ljusgrå för att inte bli ett med den vita pärlsponten på väggarna. Alternativt så väljer vi att behålla möblerna vita och låter pärlsponten vara grå. Vad tycker ni? Grå väggar och vita möbler eller vita väggar och grå möbler?

söndag 21 oktober 2012

Att välja tapeter...

Ja, det är sannerligen inte lätt. Nu har vi i och för sig inte ansträngt oss så värst mycket än, men snart är det lika bra att ta tjuren vid hornen...

Traskar man runt i vårt hus så är hallen det utrymme som man normalt kommer in i först. Här är faktiskt val av tapeter busenkelt. Precis som i kapprummet, som hänger ihop med hallen, så ska vi ha pärlspont på väggarna. Troligtvis samma breda plank som vi har i alla platta innertak i huset. Till vänster innanför entrén har vi ett litet kontor där tre väggar ska tapetseras. Den fjärde väggen täcks av garderober. Tapetval här? Ingen som helst aning.


Jan-E och giraffen tillbringar en hel del tid tillsammans för tillfället

Innanför hallen är husets största sammanhängande yta på ca 70kvm, nämligen kök och det rum som fortfarande går under namnet "uterum". Vi hade ju tänkt att ha en oisolerat uterum här först, men sedan blev det integrerat i huset. Riktigt vad det är för rum kan vi väl inte sätta fingret på så därför heter det fortfarande "uterummet". Hur som helst. Till den här ytan är jag ganska säker på att det skulle gå åt max 3 tapetrullar. På 70 kvm golvyta tänker ni?! Ja, så mycket fönster är det i kök och "uterum". Den som skissat fram planlösningen måste ha en förkärlek till fönsterputsning ;) Några få tapetbitar här och där gör ingen glad så tak och väggar kommer att få samma vita kulör och på så sätt bilda en helhet. Skafferiet som ligger innanför köket ska också målas vitt. Kök, uterum och skafferi. Check!

Vardagsrummet då. Ja, här står ju vår kära kakelugn placerad och bakom den är väggen spackelmålad vit, men det är också så långt vi kommit i tanken. Vad ska vi ha för tapet på väggarna runt omkring? Kanske den enormt vackra rosa "Lace 1348" från Boråstapeter som vi har i vår hall idag?

Sovrum. Tre stycken sovrum. Två av dom med Disneyfigurer och ett utan. Barnens garderober ska tapetseras med färgsprakande tapeter med diverse figurer. Helst alla möjliga har jag förstått på barnen. Vilka det slutligen blir återstår att se. De andra väggarna blir troligtvis i en neutral ljus färg. Även vårt sovrum är tänkt att vara ljust. Tankarna går mycket åt att ha en fondvägg vid huvudändan på sängen. En ljus tapet med diskret medaljongmönster eller en liggande plankvägg? Plankor är jättefint, men kruxet är att vi har ett fönster på den väggen. Hur harmoniserar rustik plankvägg med nya släta foder? Man kanske skulle satsa på en ljusrosa rosvägg istället?

Ett rum kvar (förrutom badrum och WC, men där blir det inte tapet). Tvättstugan är faktiskt det rum som ytskiktet redan är på plats. Enkel väv som sedan vitmålats. Check!

Väggen i tvättstugan är målad, klinker lagd där bland annat ackumulatortanken 
ska stå. Här fixar Jan-E den sista finishen med silikon mellan golv och vägg. 

fredag 19 oktober 2012

Reportage om Villa Nystuga

För några veckor sedan blev jag kontaktad via vår sida på Facebook av en reporter på Länstidningen Värmlandsbygden. De hade fått nys om vårt lågenergibygge och ville göra ett reportage om Villa Nystuga. Oj, tänkte vi. Ett reportage? Om vårt hus? Ja, men varför inte?

Vi blev självklart jätteglada över att få frågan om en intervju och då framför allt för att fokus låg på lågenergitekniken och inte själva husbygget. I onsdags blev vi kontaktade igen. Artikeln var klar och vi skulle få äran att pryda omslaget. Villa Nystuga på förstasidan? Jag kan ju säga att vi varit lite nervösa :)

Här kan ni läsa artikeln

Förstasidan av Länstidningen Värmlandsbygden 2012-10-19
Bild från Länstidningen Värmlandsbygden


Josefin som skrivit artikeln fångade vårt samtal på ett väldigt bra sätt. Vi kompletterade med några tekniska detaljer och när vi läste hela texten och såg bilderna så gick det upp ett ljus för oss. Wow, vi bygger faktiskt vårt drömhus! Det kanske låter lite konstigt, men vi lever som i en bubbla. En husbyggarbubbla. Först när någon annan sätter sina ord på vårt projekt så kommer vi lite närmare verkligheten. Inuti bubblan är det mycket slit, många funderingar, sena nätter, långa dagar och inte minst väldigt väldigt kul!

torsdag 18 oktober 2012

Garderoberna levererade

I hällregn levererades 16 kolli garderobsdelar ikväll. Regnet spelar ju ingen roll för paketinnehållets skull, men de som bar blev minst sagt blöta!


Skjutdörrsmodellen Stockholm till vårt sovrum respektive hallen

Utbudet av skjutdörrsgarderober är stort på marknaden och tillverkarna många. Vi valde Skånska Byggvaror då vi tyckte prisklassen var lagom samt att dörrarna föll oss i smaken. Till vårt sovrum och hallen valde vi en dörr som går i allmogestil. I sovrummet blir garderoben 3,50 m lång så där valde vi två spegeldörrar och två täta. Hallgarderoben är lite mindre 1,55 m så där blev det bäst med två spegeldörrar.  


Skjutdörrsmodellen London till barnens sovrum respektive kontoret

Barnen vill gärna ha Hello Kitty och Blixten Mcqueen på tapeterna i sina rum. Självklart ska de få som de vill, men inte på väggarna. Istället kommer vi att tapetsera garderobsdörrarna. Släta skjutdörrar är gjorda för att kunna tapetseras på och som ni ser på bilden ovan är de vändbara med en grå och en vit sida. Perfekt! Precis som i vårt sovrum så kommer ena väggen i kontoret täckas med garderober. Däremot i barnens rum kortade vi ner garderoberna till 2 m så att det blev 1,5 m kvar för ett skrivbord. 5-åringen i familjen ser verkligen fram emot att få en stooooor spegel i sitt rum :)

onsdag 17 oktober 2012

Svedbergs Ellipse

Badrum, badrum, badrum. Om det var svårt att bestämma sig för köksluckor så är det ingenting jämfört med hur svårt det är att välja möbler till badrummet och den lilla toaletten i hallen. Till badrummet har vi tyvärr inte hittat något alls utan där lutar det fortfarande åt att vi gör en egen lösning. Däremot så verkar det som om vi kommit lite längre med valen till lilla toaletten. Eller har vi det?

Svedbergs Ellipse

Utrymmet i lilla toaletten i hallen är lite mindre varför vi skulle vilja ha en möbel som inte är så djup. Tvättstället Ellipse från Svedbergs är det som står högst upp på önskelistan för just det rummet. I måndags såg jag tvättstället i verkligheten och det var riktigt vackert. Vi får se vilken underdel som får äran att bära den vackra skapelsen :)

Miljöbild av möbelserien Svea med tvättställ Ellipse

tisdag 16 oktober 2012

Ljussättning, del 6 - Fasadbelysning

Vi fortsätter på det redan inslagna belysningsspåret, men förflyttar oss nu till utsidan av huset.

Redan i februari så blev vi ombedda av vår husleverantör Villa Varm att precisera eventuella uttag och belysningspunkter på fasaden.  Väggkonstruktionen är lite speciell i ett lågenergihus där man inte vill ha allt för många genomföringar i yttervägg. Planeras detta redan i byggstadiet så kan man se till att tätskiktet inte läcker någonstans, men skulle man borra genom väggen efteråt, ja då blir det svårare.

En miss som vi gjorde när vi markerade punkterna för belysning och uttag, var att sätta dom i linje. Uttaget hamnade då mitt i ljusbilden för den armatur vi valt. Tur nog kom vi på detta innan väggarna satts igen så det gick bra att flytta på uttagen och sedan tejpa tätskiktet ordentligt.

Placering av fasadbelysning samt uttag på utsidan av huset

Vi har försökt att placera fasadbelysningen utifrån hur vi rör oss runt huset. Vid dörrar och hörn är det bra att ha ljuspunkter av praktiska skäl och så finns det de ställen, så som mellan sovrumsfönstren, som är kompletteringsbelysning av mer utséendemässiga skäl. När belysningen i fönsternischerna är tända så får vi ju även hjälpbelysning därifrån.
  • Östra sidan
    På entrésidan av huset, har vi valt att sätta 3 st väggarmaturer symmetriskt mellan sovrumsfönstren och entrédörren. Här sitter även en armatur i innertaket vid entrén. Ett uttag finns placerat på denna sida.
  • Norra sidan
    Utanför tvättstugedörren på norrsidan ska en farstukvist byggas under nästa år. Här valde vi att placera en väggarmatur intill dörren. Inga uttag på denna sida.
  • Västra sidan
    I den vindskyddade vinkeln som bildas av husets två skepp ska ytterligare ett byggprojekt påbörjas nästa år. Nämligen altanen. Riktigt hur stor den kommer att bli vet vi inte, men för att markera husets nordvästra hörn så placerades en väggarmatur längst ut. Ett uttag finns i direkt anslutning till dubbeldörren ut på altanen från "uterummet".
    Den västligaste delen av huset vätter ner mot sjön och här har "uterummets" hörn försetts med varsin väggarmatur.
  • Södra sidan
    Sist har vi husets södra sida med burspråket ut från köket. Precis som vid "uterummet" så har vi valt att belysa hörnen med två väggarmaturer. Inne i det sydvästra hörnet så har vi placerat ett uttag.
Armaturen vi valt är Cube Wall I från Hide a lite. Ljuskällan är LED och för att armaturen ska smälta in mot fasaden så valde vi modellen i vitt utförande.

Miljöbild med fasadbelysningen Cube Wall I

Våra tidigare tankar kring fasadbelysning hittar ni här och de andra inläggen om ljussättning av vårt hus hittar ni här nedan.

måndag 15 oktober 2012

Ljus i vårt hus

Kvällarna blir allt mörkare och under morgontimmarna så tar det allt längre tid innan solen kikar upp över horisonten. Nu i helgen har vi ägnat tid åt bland annat takbelysning och vilken skillnad! Innan har vi haft hjälp av en stor byggstrålkastare, men nu när vi fått ordentligt med ljus i taken så slipper vi dra med oss den över allt. Ja, bra blev det och inte nog med det. Vi är tydligen mycket moderiktiga med val av armatur. En naken glödlampa som hänger ned direkt från taket!


Vardagsrummet med kakelugnen och hallen ned mot tvättstugan.


Hallen med entrédörren. Ni ser också en liten glimt av kontoret.

Förresten, känner ni igen rubriken "Ljus i vårt hus"? För nästan exakt ett år sedan dök den upp här på bloggen för första gången och då i samband med att vi fick elen inkopplad. Containern var då den varmaste och vädertätaste byggnad vi hade. Det har hänt en del på Nystuga sedan dess :)


28/9 2011 var dagen då elen kopplades in. Vi fick belysning och
kunde byta ut fogsvansen mot en elektrisk kap- och gersåg. Halleluja!

söndag 14 oktober 2012

Solpanelerna på plats

I fredags var det så dags. Montering av solpaneler!

Det här med solpaneler för uppvärmning av tappvarmvatten är något vi varit intresserade av lika länge som vi har haft tankarna kring lågenergihus. De hänger som ihop på något vis. Visst kan man ha solpanlerer även om man inte har ett lågenergihus, absolut, men tvärt om? För oss var det i alla fall en självkarhet att till viss del även satsa på förnyelsebar energi. Solceller för elgenerering är däremot inget som tilltalar oss just nu. Tekniken har inte kommit så långt på den fronten så att det känns värt pengarna.

Solvärmeanläggningen från Viessman levererades i fredags och när dagen var slut så var panelerna monterade på taket. Under lördagen drogs alla anslutningar mellan paneler och tvättstugan där ackumulatortanken står. Allt som ska ligga i lösullsisoleringen på vinden är därmed på plats och under morgondagen skall kontakt med Rockwool tas för bokning av dag för utförande av isolering.

Montering av 12 kvm solpaneler 

Tanken är att solpanelerna skall förse oss med varmvatten april-september lite beroende på hur snötäcket ligger. Är det snöfritt på panelerna i december så genererar dom ju effekt även då, men inte lika effektivt som under sommarhalvåret. Under månaderna juni-juli så kommer troligtvis situationen vara den omvända, dvs att panelerna genererar mer än vad vi gör åt. Vad ska vi då göra med överskottsenergin? Ja, ett alternativ är att släppa ut värmen i luften och inte göra något med den alls, men vi har lite andra funderingar och vi får se vad det blir framöver.

Solpanelerna sitter i söderläge på taket ovan kontor och skafferi

Vi har valt att lägga panelerna utanpå takpannorna. Anledningen är den att risken för fuktskador om panelerna skulle gå sönder, är avsevärt mycket mindre vid utanpåliggande montage. Än så länge sitter som ni ser på bilderna ovan, den vita skyddsfilmen kvar på panlerna. När systemet är inkopplat så tas filmen bort och då smälter panelerna in bra i det svarta betongtaket. Därefter är det bara att invänta solen!

lördag 13 oktober 2012

IKEA Ädel och Ståt

Oj, oj, oj vilken långkörare detta med kök har varit. Först bestämmde vi oss för IKEA Lidingö, men jag har hela tiden gått och sneglat på de otroligt vackra platsbygda kök som finns på marknaden. Kruxet med dessa har varit priset.

Vi har 10 mil till närmsta IKEA-varuhus varför det inte är så lätt att bara svänga förbi en kväll. Väl där så brukar både barn och man tröttna ganska snart så det gäller att gå fort förbi det som inte står på listan just för tillfället. Förra helgen hade vi ett annat ärende till storstaden och vi passade då på att beställa luckor till kök och tvättstuga. Eller vi och vi. Jag släpptes av på IKEA:s köksavdelning och så ringde jag 5 (!!!) timmar senare när jag var klar. Jan-E och barnen fikade, tittade till mig, åt lunch, tittade till mig, köpte glass på Mc Donalds, ja ni vet. Sådana saker man gör när mamma är fast på IKEA ;)

Vitrinskåp med lådor i Ädel och vitrinluckor i Ståt.
Passlister mellan, över och under stommarna saknas på bilden.

Val av luckor till köket ser ni på vitrinskåpet ovan. Alla täta luckor blev Ädel och vitrindörrarna i Ståt. Jag hade länge varit skeptisk till luckor med räta hörn eftersom det har en tendens till att samlas grått damm-torknings-vatten i skarpa hörn. Är luckan då vit så syns smutsen i hörnen väldigt väl och att stå med tops, nej, det är verkligen inget för mig. Döm till min förvåning när jag gick fram till en Ädel-lucka och såg att någon tänkt till. I varje hörn har man lagt i färg för en mjukare rundning. Det här syns inte utan har enbart en praktisk betydelse. Det blev den avgörande detaljen för val av lucka. Vitrinskåpet ja. Det blev en variant av de modeller jag visat innan. Underskåpet som består av lådor är 3x60 cm i bredd och vitrinskåpen ovan 20 cm smalare med sina 2x80 cm. På så vis blir det mer likt en gammaldags möbel. Tusen tack till Linda på Jolins för din hjälp!

Luckan Ädel i vitt monteras i ett Villa Varm-hus i Örebro
Passlisterna mellan stommarna kommer från A Touch of Sweden
Bild Toni

På bilden ovan ser ni hur vi har tänkt oss med passlister mellan skåpstommarna. Vi har även tänkt att lägga en list under och över stommarna. Listerna kommer vi att klyva själva av överblivet byggmateriel till 22 mm i bredd och sedan skicka in dom på lackering. Färgkoden för både Ädel och Ståt (samt Lidingö) är 0502-Y. Glansen skiljer sig lite mellan de olika varianterna, men inte så mycket att det är något man tänker på. Bänkskivorna till köket är laminat i färgen svart stenmönstrad och handtagen valde vi i samma modell som till tvättstugan, svarta Svep.

Om ett par veckor, 29/10, har vi preliminär leverans av våra köks- och tvättstugesluckor. De svarta vitvarorna från Richardson kommer veckan därefter och den svarta köksfläkten eventuellt redan till veckan. Tänk att köket troligtvis är på plats om en månad :))

fredag 12 oktober 2012

Solvärmeanläggning

Solvärmeanläggningen från Viessman har anlänt!

Som ni kunnat se på FB tidigare idag så har vi börjat montera solvärmeanläggningen från Viessman. Det ska bli riktigt spännande att se vad den genererar under ett år.

Från början hade vi valt Värmebaronen och deras modell K2 som leverantör för solpaneler och ackumulatortank, men på grund av brister i kommunikationen från deras sida, så valde vi istället Viessman.


Ackumulatortanken Vitocell 340-M
Bilder från Viessman

I vår vattenmantlade kakelugn så finns en vattenvolym om 650 l, i ackumulatortanken ytterligare 750 l och därtill det som flyter runt i golvvärmesystemet. En hel del vatten i Villa Nystuga med andra ord. Så här står det på Viessmans hemsida om Vitocell 340-M.

Vitocell 340-M är en hetvattenackumulatortank med integrerad varmvatten- uppvärmning. Denna multivalenta kombiberedare förenar flera funktioner i ett och samma uppsamlingshus. Den är förberedd för flera värmealstrare. Förutom olja eller gaspanna, kan också värmepanna för fast bränsle, värmepump och solfångaranläggning kopplas samman med Vitocell 340-M.
  • Vitocell 340-M – en hetvattenackumulatortank med integrerad varmvattenuppvärmning
  • Anpassad för värmeanläggningar med flera värmealstrare. Särskilt lämplig i kombination med Viessmanns solfångarsystem för färskvattenuppvärmning kompletterat med uppvärmningsstöd
  • Tack vare att Vitocell 340-M kan anslutas på olika nivåer, kan olika värmealstrare monteras t.ex. panna för fast bränsle eller värmepumpar.
  • Värmelagringen påverkas inte
  • Litet platsbehov och kan även monteras på vägg – har Vitocell 340-M både varmvattenuppvärmare och lagringsminne i ett och samma uppsamlingshus
  • Integrerade elastiska, spänningsfria och höglegerade rör av korrugerad för tappvatten.Slingorna är tillverkade av rostfritt stål i vattenberedaren
  • Optimalt utnyttjande av solenergin tack vare god värmeöverföring i nedre delen av varmvattenberedaren tackvar ende rörslingans stora värmeväxlaryta. korrugerade rören.
Solpanelerna som monterats på taket idag är av modellen Vitosol 200-F. Totalt har vi 5st som tillsammans ger en yta av ca 12kvm. Imorgon får det bland annat bli genomföringar i yttertaket och så ska anslutningarna fram till akumulatortanken förläggas på vinden. Därefter är det klart för isolering av innertak.


Solpanelen Vitosol 200-FBilder från Viessmann
  • Högeffektiv plan solfångare med absorberande koppar- och högeffektiva Sol-titanskikt
  • Meanderformad kopparabsorbator med integrerat samlingsrör – upp till 12 solfångare kan kopplas parallellt
  • Universellt användbar för montage på tak, takintegration och fristående montage – kan monteras både lodrätt eller i vågrätt läge
  • Solfångarna har en attraktiv design – ramen kan erhållas i RAL 8019 brun färgton. På begäran kan ramen levereras i alla andra RAL färgtoner.
  • Den bestrukna absorbatorn av järnfattigt glas och den högverksamma isoleringen leder till hög solavkastning
  • Bestående täthet och hög stabilitet tack vare att aluminiumramen löper runt om och att glasskivans tätning är foglös
  • Slagtålig och korrosionsbeständig bakvägg av aluminium 
  • Montagesystem från Viessmann gör monteringen enkel; med statiskt provade och korrosionsbeständiga komponenter av rostfritt stål och aluminium – samma för alla Viessmanns solfångare
  • Snabb och säker anslutning av solfångarna tack vare flexibla korrugerade röranslutningar av rostfritt stål.
Det lär blir en hel del teknikinlägg framöver allt eftersom vi kommer längre med vår värmeanläggning. På FB har vi även fått tips på energiloggrar för här ska mätas, uppföljas och effektiviseras!